Oktobar – Mesec Zdrave Hrane 2024.
Povodom oktobra „ meseca zdrave hrane“ naš saradnik za ishranu nutricionista-dijetetičar i saradnika za unapređivanje preventivne zdravstvene zaštite su u saradnji sa vaspitačima predškolskih grupa organozivale kreativne radionice zdrave hrane.
Kreativne radionice su imale za cilj da se deca bolje upoznaju sa značajem zdrave hrane i lakoćom njene pripreme.
Prva radionica je bila u okviru objekta B2, gde su četiri predškolske grupe imale četiri različite teme za pripremu. Na kraju radionice su svoje proizvode zajedno izlagali u holu vrtića i međusobno ih razmenjivali.
- Prva grupa „Voćkice“ je pripremala voćnu salatu, smuti i čia puding.
- Druga grupa „Povrće“ je pravila grčku salatu sa feta sirom i pileću supu.
- Treća grupa „Zdravi slaniši“ je učila da sprema pica pitu sa speltinim brašnom, slane krofnice sa integralnim brašnom i namaz od suncokretovih semenki.
- Četvrta grupa „Zdravi slatkiši“ je pravila krofnice, zdrave čokoladne bombonice sa bananom i grožđem i keks kuglice.Radionica u B2 je trajala 2 dana.
Druga radionica je bila u objektu B1. Tu smo imali 3 predškolske grupe. U ovom objektu je takođe radionica trajala 2 dana.
- Prvog dana su 2 grupe predškolskog uzrasta učile da prave zdrave mafine bez šećera sa integralnim brašnom, domaću proju, sveže ceđene sokove i smutije.
- Drugog dana je poslednja grupa iz ovog objekta naučila kako, odnosno koliko je jednostavno napraviti zdravu užinu. Pripremali su integralne slane štapiće sa raznovrsnim semenkama i smutije sa voćem koje su deca seckala.
Treća radionica je bila realizovana u objektu B4 u Stopanji, gde su naši saradnici sa decom i njihovim vaspitačima prirpemali ajvar. Radionica je krenula od pečenja paprike napolju, ljuštenja, mlevenja i na kraju kuvanja ajvara. Dok se ajvar „kuvao“ deca su učila da mese domaći hleb. Na kraju radionice su sva deca iz vrtića u Stopanji degustirala u svojim sobama produkt njihovog truda.
Četvrta radionica je održana u B5 u Drenovi, gde su deca učila kako se spremaju zdravi mafini i vitaminska salata od cvekle, šargarepe, kupusa i zelene jabuke. Tu su na kraju za užinu jeli „svoje“ mafine i uz ručak jeli „svoju salatu“.
Peta, a ujedno i završna, radionica je bila u objektu B3. Tu su naši stariji jaslenci i starije vaspitne grupe učili da prave krofnice sa integralnim brašnom i voćnu salatu.
Ovakav projekat nije do sada bio realizovan u našoj ustanovi, a posebno uz saradnju nutricioniste-dijetetičara i saradnika za unapređivanje preventivne zdravstvene zaštite. Imali smo odličnu saradnju i odaziv vaspitača i roditelja koji su pomogli da se ovakva kreativna radionica održi.
Ideja je da se svake naredne godine ponovi ovakav OKTOBAR.